Dzisiaj będzie słodko, bo i tak było u nas w domu. Dzieci szaleją na punkcie kokosanek. Ale nie ukrywajmy, że zapach świeżego wypieku w domu wzmaga apetyt 😉
Lubimy mocno kokosowe ciastka, więc jeżeli masz ochotę na bardziej delikatne to spokojnie możesz dodać mniejszą ilość wiórek kokosowych 😉
Składniki:
- 2 białka jaja kurzego
- 200g wiórek kokosowych – pamiętaj by czytać skład i wybierać te, które zawierają w swoim składzie jedynie kokos
- 100g słodzidła (u nas ksylitol)
Wykonanie:
- Białko ubić na sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania dodać ksylitol.
- Gdy białko będzie lśniące i sztywne łopatką wmieszać wiórki kokosowe.
- Łyżeczką lub szprycą wyłożyć gotową masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170stC przez ok 30 minut.
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza kokosanek z połowy porcji wynosi:
Kalorie: 744kcal
Białko: 9.42g
Tłuszcz: 63.28g
Węglowodany: 77.14g