You are currently viewing Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Jeżeli jesteście maniakami podgryzania, przekąszania oraz słonych przekąsek ten przepis powinien przynieść Wam wiele przyjemności 😉

Chcąc zadbać o siebie i o swoje zdrowie nie rezygnując z przyjemności polecę Wam przygotować w domu samodzielnie chipsy z jarmużu. Prosta i łatwa w przygotowaniu przekąska.

Składniki:

  • 75g umytego i osuszonego jarmużu
  • 15g surowej oliwy (np. oliwa z oliwek)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka oraz czosnek suszony, granulowany)

Wykonanie:

  1. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ustawić piekarnik na termoobieg 100stC.
  2. jarmuż należy rękoma podzielić na mniejsze części pozbywając się grubych części (patrz zdjęcie)
  3. w misce wymieszać olej z przyprawami
  4. jarmuż umieścić w misce i wymieszać np. ręką w oliwie
  5. wyłożyć jarmuż na blaszce i umieścić w piekarniku
  6. suszyć w piekarniku ok 20minut (w połowie czasu po ok 10 minutach wzruszyć ręką i zamieszać jarmuż by wysechł równo)

100g chipsów z jarmużu to ok:

Energia: 192kcal

Tłuszcz: 19g

Węglowodany: 5,76g

Białka: 3g

Dodaj komentarz