Jeżeli jesteście maniakami podgryzania, przekąszania oraz słonych przekąsek ten przepis powinien przynieść Wam wiele przyjemności 😉
Chcąc zadbać o siebie i o swoje zdrowie nie rezygnując z przyjemności polecę Wam przygotować w domu samodzielnie chipsy z jarmużu. Prosta i łatwa w przygotowaniu przekąska.
Składniki:
- 75g umytego i osuszonego jarmużu
- 15g surowej oliwy (np. oliwa z oliwek)
- 1/2 łyżeczki soli
- ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka oraz czosnek suszony, granulowany)
Wykonanie:
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ustawić piekarnik na termoobieg 100stC.
- jarmuż należy rękoma podzielić na mniejsze części pozbywając się grubych części (patrz zdjęcie)
- w misce wymieszać olej z przyprawami
- jarmuż umieścić w misce i wymieszać np. ręką w oliwie
- wyłożyć jarmuż na blaszce i umieścić w piekarniku
- suszyć w piekarniku ok 20minut (w połowie czasu po ok 10 minutach wzruszyć ręką i zamieszać jarmuż by wysechł równo)
100g chipsów z jarmużu to ok:
Energia: 192kcal
Tłuszcz: 19g
Węglowodany: 5,76g
Białka: 3g