Zdarza się, że pytacie mnie w gabinecie jak zachęcić dzieci do jedzenia. Podaję Wam jeden z moich pomysłów, który został bardzo głęboko zakorzeniony w naszym domu. Dzieci biorą książki kucharskie w swoje ręce i zaznaczają dania, na które mają ochotę i które chciałyby spróbować. Gdy już je wybiorą i WSPÓLNIE przygotujemy danie to nie ma innej opcji, muszą je spróbować 😉
Tak też właśnie znalazły przepis na „Paella z kurczakiem” w jednej z książek serii Kuchnia Lidla. Poniżej wstawiam własny zmodyfikowany przepis.
Danie dla 4 osób
Składniki:
- 500g ryżu
- 4 udka bez kości
- mała włoszczyzna
- 1/2 chorizo
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
- Jeżeli masz całe udka z kością to wyciągnij ją z mięsa (nacięłam mięso i wycięłam kości).
- Kostki wsadź do małego garnka z obraną włoszczyzną i gotuj z solą (powstaje z tego bulion).
- Mięso posól i podsmaż na patelni z obu stron (zaczynamy od strony, na której znajduje się skóra.
- Ściągnij mięso z patelni.
- Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, obrany czosnek i chorizo pokrojone w grube plastry.
- Po ok 2 minutach podsmażania dodaj kurkumę oraz ryż.
- Ryż podlewaj małymi porcjami bulionu do momentu aż będzie miękki. Gdyby zabrakło Wam bulionu to dodajcie wody.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż kawałki kurczaka i przykryj go ugotowanym ryżem.
- Na wierzchu ryżu połóż cienkie plastry masła.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200stC przez ok 20 minut.
- Danie podałam z posiekaną natką pietruszki.
Uwaga 1: Dzieciom nie podałam chorizo ze względu na jej ostrość (moje dzieci by jej nie zjadły ;).
Uwaga 2: Jestem jedną, jedyną osobą w domu, która lubi oliwki, więc danie posypałam oliwkami dopiero na talerzu, ale jeżeli wszyscy je lubicie (lub co najmniej większość osób w domu je lubi) to można dodać te małe zielone cudeńka do ryżu i zapiec go razem z nim 😉