Uwielbiam piec!!! Naprawdę uwielbiam piec i gotować przy okazji również 😉 Dlatego też każda okazja jest dobra do stworzenia deserów czy też ciast. No cóż, przy czwórce dzieci, okazje same się znajdują 😉 Ale wiecie, co jest nie wiarygodne? Że żadne ciasto nie znika ze stołu tak szybko jak ten deser. Uwielbiają go i ci duzi i ci mali. A jeść mogą praktycznie wszyscy 🙂
Zdjęcia zrobiła, a później sam deser skonsumowała https://monikakegel.pl/
Składniki
Masa wiśniowa:
- 1 szklanka wiśni mrożonych
- 1/2 szklanki soku z wiśni
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ewentualnie miód, ksylitol, cukier (ja pominęłam)
Biała masa chia:
- 200ml mleka kokosowego
- 2-3 łyżki nasion chia
- 2 łyżki ksylitolu
Żółta masa:
- 4 duże brzoskwinie lub 1 mango
Biała masa:
- 200ml śmietany kokosowej
- 1 łyżka ksylitolu
Wykonanie
Masa wiśniowa:
- Należy rozmrozić wiśnie. Wodę z wiśni wykorzystamy później.
- Przygotuj w kubku wcześniej odłożony sok z wiśni i wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
- Zagotuj wiśnie.
- Zamieszaj zawiesinę soku z mąką i powoli wlej do wiśni stale mieszając.
- Ściągnij z ognia i odstaw do przestudzenia.
Masa biała chia:
- Zagotuj mleko kokosowe.
- Dodaj nasiona chia i słodzidło.
- Odstaw do wystudzenia.
- Odłóż do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Żółta masa:
- Umyj i obierz owoc.
- Zblenduj go na gładką masę.
Biała masa:
- Schłodzoną śmietanę kokosową miksować wraz z ksylitolem do uzyskania gęstej masy.
Składanie:
W dowolnym naczyniu układaj warstwowo deser. Zaczęłam od wiśni ze względu na ich ciężar, by nie obciążały delikatnego deseru chia i śmietany kokosowej.