You are currently viewing Deser Chia

Deser Chia

Uwielbiam piec!!! Naprawdę uwielbiam piec i gotować przy okazji również 😉  Dlatego też każda okazja jest dobra do stworzenia deserów czy też ciast. No cóż, przy czwórce dzieci, okazje same się znajdują 😉 Ale wiecie, co jest nie wiarygodne? Że żadne ciasto nie znika ze stołu tak szybko jak ten deser. Uwielbiają go i ci duzi i ci mali. A jeść mogą praktycznie wszyscy 🙂

Zdjęcia zrobiła, a później sam deser skonsumowała https://monikakegel.pl/

Składniki

Masa wiśniowa:

  • 1 szklanka wiśni mrożonych
  • 1/2 szklanki soku z wiśni
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ewentualnie miód, ksylitol, cukier (ja pominęłam)

Biała masa chia:

  • 200ml mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki ksylitolu

Żółta masa:

  • 4 duże brzoskwinie lub 1 mango

Biała masa:

  • 200ml śmietany kokosowej
  • 1 łyżka ksylitolu

Wykonanie

Masa wiśniowa:

  1. Należy rozmrozić wiśnie. Wodę z wiśni wykorzystamy później.
  2. Przygotuj w kubku wcześniej odłożony sok z wiśni i wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
  3. Zagotuj wiśnie.
  4. Zamieszaj zawiesinę soku z mąką i powoli wlej do wiśni stale mieszając.
  5. Ściągnij z ognia i odstaw do przestudzenia.

Masa biała chia:

  1. Zagotuj mleko kokosowe.
  2. Dodaj nasiona chia i słodzidło.
  3. Odstaw do wystudzenia.
  4. Odłóż do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Żółta masa:

  1. Umyj i obierz owoc.
  2. Zblenduj go na gładką masę.

Biała masa:

  1. Schłodzoną śmietanę kokosową miksować wraz z ksylitolem do uzyskania gęstej masy.

Składanie:

W dowolnym naczyniu układaj warstwowo deser. Zaczęłam od wiśni ze względu na ich ciężar, by nie obciążały delikatnego deseru chia i śmietany kokosowej.

Dodaj komentarz